C# ile API

Oluşturma Tarihi: 9.12.2023 23:15:00
Yazar: beginnerdeveloper


Öncelikle api nedir ve ne işe yarar bunu konuşalım. :) 

     API, Application Programming Interface (Uygulama Programlama Arayüzü) kelimelerinin kısaltmasıdır. Bir API, yazılım uygulamasının başka yazılım uygulamalarıyla haberleşmesi, etkileşimde bulunmasını sağlayan bir teknolojidir. Peki biz API'yi nerelerde kullanırız. 

     Örnek vermek gerekirse bir projemiz olsun.Bu projemizin hem web sitesi hem de mobil uygulaması olacak ve kullanıcıya iki projede de aynı verileri göstermemiz gerekiyor. İşte bu durumda bir API servisine ihtiyacımız var. API ile json ,xml ,text veya html türünde verileri döndürebilir.  JSON(JavaScript Object Notation)  apilerde genellikle yaygın olarak kullanılır. Basit ve kullanışlıdır. JSON formatında döndürülen verinin okunması çok kolaydır. Örnek resimde bir JSON formatında dönen veriyi görebilirsiniz.

  


C# İLE API 

C# ile API'ler oluşturabilir, diğer uygulamaların işlevlerini kullanabilir ve veri alışverişini kolayca gerçekleştirebiliriz. C# ile API kullanımı, API belgelerini ( dökümantasyonunu)  inceleyerek  , API'nin nasıl kullanılacağını öğrenmeyi ve ardından bu API'leri kullanan kodları yazmayı gerektirir. C# programlama dili, .NET platformunun bir parçası olduğu için, .NET Framework veya .NET Core gibi C# API'lerini kullanabiliriz.C# programlama dili, API geliştirme için güçlü bir seçenektir.

Basit Bir C# API Örneği vermek gerekirse:

  

                                                             

Bu örnek, bir değerler dizisini döndüren basit bir API kontrolcüsünü göstermektedir. GET isteği alır ve değerleri JSON formatında yanıt olarak döndürür. Ve dönen değerleri client tarafında gerekli yerlere kullanıcıyı bilgilendirmek ve gösterebilmek için kullanırız. peki biz bu apiye isteği nasıl atacağız. C# tarafında http client ile istek atabiliyoruz  örnek kod bloğumuz :



API' den dönen sonucum 200 dönerse bu istek başarılı demektir. ve dönen sonuç değerimizi responseData değişkeni ile yakalayıp veriyi console yazdırdık. bu şekilde gelen veriyi gerekli yerlede kullanabiliriz. Son olarak okuduğun için teşekkür ederim. :)